Radonmätning

Behöver du mäta radon inför ombyggnation, försäljning av bostad eller byte av ventilationssystem? Med våra radonmätningar kan du enkelt, på egen hand utföra en lång-eller korttidsmätning i villan, lägenheten, skolan eller arbetsplatsen. Få indikation om radon eller ett årsmedelvärde som rapporteras till kommunen.

Ackrediterade analyser

Våra radonkonsulter och partners arbetar med SWEDAC ackrediterade metoder för radonmätning i inomhusluft enligt standarden ISO 17025 och ISO 11665-4.

 • Ackrediterade

 • Ledande laboratorium

 • Snabba leveranser

 • Smidig beställning

Vad vill du mäta?

Så här beställer du radonmätning

Så här enkelt beställer du radonmätare och rapport:
 • Välj antal radonmätare & leveransdatum

  Beräkna antal radonmätare och välj leveransdatum.

 • Placera ut radonmätarna

  Följ anvisningarna enligt medföljande instruktioner.

 • Skicka radonmätarna för analys

  Radonmätarna skickas för analys och du får en rapport.

Våra radonmätningar är godkända av Strålsäkerhetsmyndigheten & SWEDAC

Vanliga frågor om radon

Det är enkelt att mäta radon. Enklare än vad man kan tro.
Här finner du därför svaret på de vanligaste frågorna angående vår tjänst.

Radonmätning kostar från:

 • 345 kr per radondosa för hus & villa
 • 395 kr per radondosa för lägenheten
 • 295 kr per radondosa skolan & arbetsplatsen

I priset ingår antal valda radondosor, frakt, instruktioner samt rapport efter mätning.

Slutpriset beror på hur många rum som ska mätas och antal radondosor. Minst 1 dosa per rum och våning, samt minst 2 dosor per bostad/beställning.

Radonmätning är ett sätt att ta reda på hur mycket radon det finns i luften i en bostad, skola eller lokal.

Radonmätarna (även kallad radondosor, radon detektorer eller radonpuckar) är ungefär lika stora som en snusdosa, klädda i svarta färg och är runda eller fyrkantiga. Mätarna  placeras i rum och lokaler som besök av människor.

När mätningen är klar, skickas radonmätarna till labbet för analys, och efter analysen får beställaren en rapport som visar hur hög radonhalten är i fastigheten, ett årsmedelvärde.

Radonhalten mäts i becquerel per kubikmeter (Bq/m3). Gränsvärdet för radon i bostäder, skolor och arbetsplatser är 200 Bq/m3 och mätningar bör genomföras var 10:de år eller efter renovering och/eller ombyggnation.

Fastigheter med högre värden än 200 Bq/m3 bör vidta åtgärder snarast. Förhöjda halter av radon i luften ökar risken för lungcancer.

Det finns inget lagkrav som talar om hur ofta en mätning ska utföras. Däremot rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att inte vänta mer än 10 år till nästa mätning.

Dessutom kan radonhalten i fastigheten förändras vid renovering eller andra byggåtgärder. Särskilt vid byte av ventilation och fönster.

Det är fastighetsägarens ansvar att mäta radon och vidta åtgärder vid förhöjda halter.

Gränsvärdet för radon i bostäder, skolor och arbetsplatser är 200 Bq/m3. Det finns däremot inget lagkrav som talar om hur ofta en mätning ska utföras. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att göra en ny mätning var 10:de år och/eller efter byggåtgärder.

Läs mer hos Strålsäkerhetsmyndigheten

Gränsvärdet för radon i befintliga bostäder, skolor och arbetsplatser är 200 Bq/m3. Fastigheter med högre värden bör vidta åtgärder snarast. Förhöjda halter av radon i luften ökar risken för lungcancer.