Vanliga frågor

Få svar på dina frågor om våra tjänster. Hittar du inte svaret på dina frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

Energideklaration

Energideklarationen är ett dokument med uppgifter om hur mycket energi en fastighet förbrukar. En certifierad energiexpert besiktigar fastigheten och bestämmer sedan vilken energiklass den ska tilldelas, från A till G.

I deklaration framgår det bland annat vilken energiklass en byggnad har. Dessutom finns det förslag på energieffektiviserande åtgärder. Du kan bland annat se följande uppgifter:
  • Energiklass
  • Energiprestanda
  • Byggnadens primärenergital
  • Specifik energianvändning
  • m.m.

Läs mer

En energideklaration sker i 3 enkla steg:
  1. Inför energibesiktningen behöver energiexperten fastighetens basuppgifter så som ägaruppgifter, uppgifter om byggnadens värme och ventilation mm.
  2. Energibesiktningen genomförs på plats av en energiexpert. Här är det bra om fastighetsägaren närvara då energiexperten kan komma att ställa frågor om fastigheten och komma åt utrymmen i byggnaden.
  3. Energiexperten sammanställer och upprättar en deklaration i Boverkets energideklarationsregister och sedan får du som fastighetsägare en kopia, samt förslag på energibesparande åtgärder.

Läs mer

Kostnaden för en energideklaration till 1st enfamiljshus är mellan 1,990 kr och 5,990 kr. Priset beror på vart i landet huset är belägen.

Kostnaden för en energideklaration till 1 st flerfamiljshus är mellan 3,490 kr och 9,490 kr. Priset beror på vart i landet byggnaden är belägen.

Kostnaden för en energideklaration till verksamhetsbyggnad lämnas efter vi har uppgifter om verksamheten och byggnadens komplexitet.

Om du har flera enfamiljshus eller flerfamiljshus att energideklarera samtidigt så erbjuder vi 50% rabatt på tillkommande byggnader.

Läs mer

Ja, kostnaden för en energideklaration är avdragsgill vid försäljning av privatbostadsfastighet.
Läs mer på Skatteverket.

Energibesiktning

Det är bra om någon finns med och kan visa alla utrymmen och system, men det är inget krav.

En energibesiktning tar mellan 45 min – 2 timmar att genomföra. Det beror på bland annat byggnadens storlek och komplexitet.

För att underlätta för energiexperten som ska utföra deklarationen bör följande fastighetsuppgifter finnas tillgängliga, innan platsbesiktning sker:
  • 12 månaders värmeförbrukning* (el, fjärrvärme, gas, etc.)
  • 12 månaders elförbrukning för fastighetsel* (fjärrvärme, gas, etc.)
  • 12 månaders vattenförbrukning*
  • OVK-protokollet från den senaste besiktningen (gäller flerfamiljshus)
  • Radonprotokoll om radonmätning har genomförts
  • Energibehovsberäkningen som upprättades i samband med bygglovet (om besiktningen gäller nyare hus för tex. låneansökan eller slutbevis)
  • Ritningar (gäller nyproduktion)

Endast en oberoende certifierad energiexpert får genomföra en energibesiktning och framställa energideklarationen. Detta sker på uppdrag av fastighetsägaren.

Vid själva platsbesiktningen behöver energiexperten kunna komma åt bland annat följande platser:

  • Vind
  • Värmecentral (gäller flerfamiljshus)
  • Fläktrum (gäller flerfamiljshus)
  • Tvättstuga (gäller flerfamiljshus)
  • 1-2 vistelseområden i byggnaden, till exempel två lägenheter eller lokaler (gäller flerfamiljshus)
  • Vid besiktning inför försäljning behövs också tillgång till eventuell taklucka till vindsbjälklag (takisolering)

Boka & beställa

Ja, som privatperson har du rätt att avboka eller ångra din beställning enligt lag inom 14 dagar efter att vi mottagit din order online. Hos oss kan du ångra din beställning även efter 14 dagar. Avbokningar som inkommer inom 72 timmar (3 dagar) innan besiktningsdagen debiteras 1500 kr. Att avboka eller ångra din beställning gör du genom att logga in på “mina sidor”, hitta din beställning och välja “Avboka”. Vi återkommer då med en bekräftelse på att din tid är avbokad. Att omboka energibesiktningen är kostnadsfritt.

Läs mer

Det gör du genom att fylla ett formulär där du anger 3 tidsförslag. Omboka kan du göra när som helst.

Besök formulär

Vi hanterar fakturering genom Klarna och Payson. Hur betalningen sker beror på vad du valt för alternativ hos respektive företag.

Med Klarna kan du välja att betala med kort, faktura eller delbetalning. Läs mer om Klarnas betalningsalternativ.

Med Payson kan du välja att betala med faktura eller delbetalning. Läs mer om Payson.

Vi bekräftar leveransen när handlingarna skickas till Boverket och du har fått din kopia av energideklarationen.

För oss är det viktigt med kundnöjdhet och kundupplevelse. Om du är missnöjd så vill vi självklart veta hur vi kan bli bättre på att uppnå dina förväntningar. Du kan antingen kontakta vår kundtjänst för synpunkter eller reklamera ärendet genom att logga in på “mitt konto” och välja “reklamera”.
Om du har flera byggnader som du vill energideklarera i samma område (som till exempel Brf) så erbjuder vi 50% rabatt på byggnader i samma beställning. Fyll i formuläret för tilläggsbyggnad för att komplettera din beställning. Kom ihåg att ange ditt order nummer. Även enfamiljshus i samma område, med olika ägare kan ta del av erbjudandet. Kontakta vår kundtjänst för rabattkoder.

Radonmätning

Radonmätning är ett sätt att ta reda på hur mycket radon det finns i luften i en bostad, skola eller lokal.

Radonmätarna (även kallad radondosor, radon detektorer eller radonpuckar) är ungefär lika stora som en snusdosa, klädda i svarta färg och är runda eller fyrkantiga. Mätarna  placeras i rum och lokaler som besök av människor.

När mätningen är klar, skickas radonmätarna till labbet för analys, och efter analysen får beställaren en rapport som visar hur hög radonhalten är i fastigheten, ett årsmedelvärde.

Radonhalten mäts i becquerel per kubikmeter (Bq/m3). Gränsvärdet för radon i bostäder, skolor och arbetsplatser är 200 Bq/m3 och mätningar bör genomföras var 10:de år eller efter renovering och/eller ombyggnation.

Fastigheter med högre värden än 200 Bq/m3 bör vidta åtgärder snarast. Förhöjda halter av radon i luften ökar risken för lungcancer.

Radonmätning kostar från:

  • 345 kr per radondosa för hus & villa
  • 395 kr per radondosa för lägenheten
  • 295 kr per radondosa skolan & arbetsplatsen

I priset ingår antal valda radondosor, frakt, instruktioner samt rapport efter mätning.

Slutpriset beror på hur många rum som ska mätas och antal radondosor. Minst 1 dosa per rum och våning, samt minst 2 dosor per bostad/beställning.

Det finns inget lagkrav som talar om hur ofta en mätning ska utföras. Däremot rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att inte vänta mer än 10 år till nästa mätning.

Dessutom kan radonhalten i fastigheten förändras vid renovering eller andra byggåtgärder. Särskilt vid byte av ventilation och fönster.

Det är fastighetsägarens ansvar att mäta radon och vidta åtgärder vid förhöjda halter.

Gränsvärdet för radon i bostäder, skolor och arbetsplatser är 200 Bq/m3. Det finns däremot inget lagkrav som talar om hur ofta en mätning ska utföras. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att göra en ny mätning var 10:de år och/eller efter byggåtgärder.

Gränsvärdet för radon i befintliga bostäder, skolor och arbetsplatser är 200 Bq/m3. Fastigheter med högre värden bör vidta åtgärder snarast. Förhöjda halter av radon i luften ökar risken för lungcancer.

Behöver du mer hjälp?

Undrar du hur en energideklarering går till eller hur många radonmätare ni ska beställa? Kontakta oss gärna.
Vi svarar inom 48 timmar!